Jangan lupe membaca Bismillahirrahmanirrahim dan berselawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w...(^.^)

Friday, November 25, 2011

.::. UkHwaH aDa peRinGkaT? .::.

bila nak bercakap pasal ukhwah, mesti teringat kengkawan lama, dari sekolah rendah, sampai la kt CFS sekarang (time tadika tak reti berkawan, sedih kan, sobs~)

kata Saidina Ali : Manusia yg paling lemah ialah mereka yang tidak dapat mencari teman, tetapi yang lebih lemah daripada itu ialah mereka yang mensia-siakan temannya.


mari kita cek, sepanjang berukhuwah, kita di peringkat mana..peringkat???..

 1. peringkat zon
 2. peringkat daerah
 3. peringkat negeri
 4. peringkat kebangsaan
 5. peringkat antarabangsa
oppp..opp...opp....

bukan peringkat tu laa...kalau macam tu, kalah lah saya, takder lagi kawann dari luar negara..haiyyaaa... 

peringkat ukhuwwah ada 3 jee...
 1. SALAMATUS SODRI
   
  iaitu berlapang dada..analoginye di sini..kalau ada sahabat yg menegur kesalahan atau kekurangan kita, kita menerimanya tanpa sikit pun terasa hati..cuba bayangkan jarak antara dua helai rambut, sikit kan??,,dan hampir tiada jarak sbenarnya.dan jarak tu la melambangkan 'amount' terasa kita tu...haa, pendek kata, apa je yg kawan kita buat, berlapang dada lah yerr...
 2. MUSAWWAH
  ni pulak maksudnye menyamaratakan...maksudnye, jgn la lebihkan kengkawan tertentu..tak baik..bukankah manusia semua sama dan membezakan hanyalah ketaqwaan??..huuu...
 3. ITHAR
  ni adalah tahap yang tertinggi..maksudnya lebih pada berkorban..lebihkan kawan kita dari diri kita sendiri..contohnya, dalam satu situasi, kita sama2 lapar, tetibe dapat makanan seciput jerrr..and, di sini nak test tadhiyah kita, sama ada kita sanggup ithar atau tak..yelah, kalau kita balun makanan tu macam takder je kawan kat sbelah, tu taktau lah nak panggil apa..

Haaa...so, whats da point here??..indahnya berukhwah jika ketiga2 peringkat tu kita penuhi..
tp, koreksi diri, correct n see, adakah kita dah capai tahap first tuuu???..

"Pernah satu ketika seorang sahabat memberitahu Rasulullah SAW akan rasa sayangnya kepada seorang sahabatnya yang lain, Rasulullah bertanya semula, adakah dia telah memberitahu sahabatnya itu tentang rasa kasihnya...sahabatnya itu menjawab bahawa beliau belum berbuat demikian, Rasulullah pun berkata "Pergilah kamu kepadanya dan nyatakanlah bahawa kamu mengasihinya"


Sesungguhnya aku amat merindui dan menyayangi sahabat2ku..semoga brkekalan hingga di 'sana' kelak

3 comments:

 1. ur blog makin lawa mama bi. hehe. ana mnta maap kalo gagal mnjadii kwn yg baik (^.^)

  ReplyDelete
 2. hahah...lawa kemende..makin hitam adala..kui3..ji..u r not n will never be my GOOD FRIEND, bcuz u are my BEST FRIEND!..huhu..

  ReplyDelete
 3. hahaa. mama bi...jgn laa lagu tuu,segan oden.
  hitam pon hitam laa..hitam sesuai nge kucin bucit mu tuu. hahahaa.eheehe.huhu.

  ReplyDelete